Місце, де здійснюються мрії: інтерв’ю із засновницею студії «Перший крок» Інгою Бондаренко

Вже сім років в Ужгороді працює та розвивається студія музичного розвитку «Перший крок». Засновниця та керівниця студії Інга Бондаренко розповіла редакції Ужгород24 про особливості музичного простору, де займаються не тільки діти, але й здійснюють свої мрії дорослі.

Як і коли виникла ідея заснувати студію музичного розвитку?

Студії «Перший крок» вже сім років. До того я працювала в Ужгородській дитячій музичній школі №1 ім. П. І. Чайковського та музичному фаховому коледжі ім. Д.Є. Задора. З народженням сина почала цікавитися раннім музичним розвитком, а саме Орф-підходом (орф-підхід – розвиваючий підхід у музичній освіті – ред.). Але це були 2010 – 2012 роки, і тоді в Україні Орф-підхід лише починав розвиватися. Я їздила на різноманітні конференції, проходила навчання.  Нас було до 50-ти людей на всю Україну, які цікавилися цим напрямком. З часом я зрозуміла, що хочу займатися та розвиватися саме за цим напрямком. Тому звільнилася зі школи та коледжу та відкрила власну студію музичного розвитку. Так з’явився «Перший крок».

«Перший крок» – студія для дітей та… дорослих?

Саме так, для всіх без обмежень. Спочатку я собі уявляла, що у студії мають навчатися тільки діти, проводитися групові заняття. Та вже через два роки роботи я зрозуміла, що було б чудово, якби до музикування приєднувалися і дорослі люди та підлітки, адже у музичних школах є вікові обмеження по різних інструментах, якого у нас немає. А бажаючих реалізувати мрії в більш дорослому віці – доволі багато.

Які напрямки музичного розвитку наразі є у студії?

Оскільки я є професійною піаністкою, то почала розвивати напрямок «Фортепіано». З часом до мене приєдналися дівчата-вокалістки і ми почали займатися з дорослими та підлітками, які співали просто для себе. Тоді взяв початок другий напрямок нашої студії – це «Індивідуальне навчання».

У індивідуальному навчанні зараз в нас є такі позиції:

  • Фортепіано;
  • Скрипка;
  • Вокал класичний та естрадний.
  • Укулеле;
  • Гітара акустична, класична та електро;
  • Блок-флейта, флейта;
  • Барабани;
  • Саксофон.

Хто проводить навчання у студії?

Майстри своєї справи. Ми залучаємо викладачів з музичних шкіл, училищ, з оркестру.

Скільки дітей на даний час займається у студії?

Зараз у нас навчається близько 300 учнів, які системно або час від часу беруть певні позиції. Дітки (ранній музичний розвиток) – це найбільш актуальна позиція.

Яка вікова категорія учнів?

Щороку ми знижуємо вік учнів, і зараз ми працюємо з дітками віком від 1,10 років. Це групові заняття, з маленькою кількістю наповненості (8-9 діток), обов’язково з дорослими. Наступна група – це 2-3 роки, далі 3-4 роки, потім 4-5 та 5-6 років.

Як проходять заняття дітей у студії?

Навчальний рік у нас триває з 1 серпня по 30 червня.

Напрямок групових занять, переважно ранкових, спрямований на розвиток слуху, ритму, пам’яті, координації. Під час занять діти освоюють елементарні Орф-інструменти: сопілки, ксилофони, бубни, брязкальця тощо. Це дуже добре розвиває координацію, активізує мовлення, що відповідає запиту батькам, які до нас приходять з дітками цього віку.

Саме напрямок раннього розвитку користується особливим попитом, бо вже через місяць-два відвідувань дає відчутні результати –  діти починають краще розмовляти. Це відбувається за рахунок великої кількості логопедичних та координаційних вправ, що стимулює розвиток мовленнєвий рефлексу у дітей.

Окремим напрямком, окрім підлітків і дорослих, у нас є заняття з хворими дітками, які мають аутизм, ДЦП, синдром Дауна. Цей напрямок ми ніяк не рекламуємо – батьки знаходять нас самі, часто саме психологи направляють цих діток до нас, оскільки музика заспокоює і дає терапевтичний ефект. Можливо, цей напрямок швидше не про результат, а про заспокоєння та психологічне розслаблення. Такі заняття також проходять з батьками, які отримують пакет музичних інструментів, список музичної літератури для прослуховування. Це третій окремий напрямок у нашій студії.

Давайте поговоримо про індивідуальні заняття. Будь-хто може прийти із бажанням навчитися грати або співати, а ви…

Даємо можливість здійснити мрію. Саме так, незважаючи на наявний досвід або його відсутність, будь-хто може звернутися у студію музичного розвитку «Перший крок». Ми єдині в Закарпатті, хто може дати такий великий вибір переліку індивідуального навчання. Якщо є запит, то ми завжди впроваджуємо новий напрямок у відповідь. Наприклад, у нас був учень, який хотів грати на трубі. Ми знайшли йому викладача, і за рік цей хлопчик настільки захопився, що далі пішов навіть до музичної школи. Ми часто співпрацюємо з музичними закладами міста. Адже у нас є дуже обдаровані учні, і я можу зателефонувати директору однієї з музичних шкіл, щоб порекомендувати  цього учня до них на навчання. Я вважаю, що саме так має розвиватися музична культура Закарпаття.

В чому полягає унікальність студії «Перший крок»?

У відсутності обмежень у віці. Найстаршим нашим учням по 60-65 років, а найменшим немає і 2-х років. Старше покоління каже, що музика, як і вивчення іноземних мов, є профілактикою хвороби Альцгеймера. Музика дає їм можливість вийти із зони комфорту, розвиватися та пробувати нове. Люди приходять до нас і втілюють свої мрії, які не могли реалізувати в дитинстві. Я завжди кажу, що студія музичного розвитку «Перший крок» – це місце, де втілюються мрії. Крім того, студія надає можливість взяти інструменти в оренду та кабінет за необхідності. А ще, в нас немає стандартного класичного підходу, як в музичній школі, тому дорослі зазвичай навчаються 1-1,5 років.

Ваші учні виступають на сцені?

Так, звичайно, і така можливість в них є. У нас є підсумкові концерти, які ми робимо двічі на рік – в грудні та червні. Ми проводимо великий захід в «Ilko Gallery»: один – для діток, а інший – для індивідуалістів, які виступають за бажанням. Там виступають ті, хто завжди боявся сцени, але після концерту вони дякують за досвід і залишаються під приємним враженням.

Нещодавно ви запустили курс “Мій голос”. Розкажіть, як виникла ідея створити цей курс та яка його мета?

У нас назбиралася група з відомих людей, які прийшли до нас з різним запитом – це страх виступів перед великою аудиторією, бажання навчитися переконувати співрозмовника у політичній комунікації, необхідність позбутися певних психологічних бар’єрів тощо.

Тобто до вас за допомогою звернулися публічні люди, які відчувають певний дискомфорт в цій публічності? 

Так. І це був цікавий запит і новий виклик для студії. Курс «Мій голос» веде журналістка та ведуча Лариса Липкань, яка має великий досвід у цій сфері. Зараз у нас займається перша група курсу, який складається з десяти занять: п’ять – у теоретичному блоці та п’ять – у практичному.

Зараз цей курс тільки для дорослих, однак у нас вже є запити і для підлітків.

Цей курс є співзвучним з голосом, інтонацією, слухом, володінням своїм тілом. В якійсь мірі це прокачка власного голосу подібна до здобуття вокальних вмінь. У той же час цей напрямок є новою гілкою розвитку студії. Я впевнена, що цей перший потік з 10 людей буде гарним стартом для нового напрямку студії.

Які подальші плани стосовно розвитку студії?

Ми вже змінили дві локації, зараз знаходимося на вулиці Руській, 56 а. Тобто у нас відбулося розширення студії. Зараз у нас є 11 класів. Оскільки ми заклад, який сам себе утримує, то кожен рік ми складаємо великий план на власне забезпечення. Наприклад, позаминулого року ми працювали над тим, щоб наповнити нашу базу для діток – закупити музичні інструменти для Орф-процесу. Минулого року ми запланували зробити професійний клас гри на барабанах, купили дорогу барабанну установку, і таким чином відкрили новий напрямок.

Я особисто мрію про рояль, але чітко розумію, що сюди (в це приміщення – ред.) його буде дуже важко занести. Тобто є якісь мрії, які важко реалізувати з технічного боку.

Цього року у нас великі плани – заснувати свою студію звукозапису для наших клієнтів. Адже маємо такі запити. І якщо ми вже допомагаємо здійснювати мрії, то маємо сприяти їхньому втіленню в повній мірі.

Будьте першим, поділіться враженням про публікацію.

Залишити відгук

Вашу email адресу не буде опубліковано.


*