Від середи до середи: короткі підсумки

Головні новини Ужгорода, Закарпаття та Українив період з 16 по 23 жовтня

Ужгород

Прорив у технологіях: ужгородці створили автокемпер за допомогою 3D-принтера. Закарпатський стартап «LEMKI robotix» створив унікальний продукт — перший у світі автокемпер, надрукований на 3D-принтері.

Капсула була змонтована на готове шасі, а дизайн розробив ужгородець Маріан Стегура. Наразі компанія вдосконалює технологію і планує серійне виробництво для ринків України та ЄС.

В Ужгороді збільшать кількість маршрутів на День пам’яті. Із 26 жовтня до 1 листопада включно в Ужгороді у зв’язку зі збільшенням пасажиропотоку напередодні та у День вшанування пам’яті померлих рух автобусів на двох маршрутах продовжать до міського цвинтаря «Барвінок». Отож, до перевезень пасажирів до міського цвинтаря «Барвінок» будуть залучені автобуси із маршрутів:

  • №20 «мкрн. «Доманинці» – Речовий ринок через пл. Корятовича» (маршрут продовжать до цвинтаря);
  • №24 «мкрн. «Дравці» – УжНУ» (через вокзали, «Новий район») (маршрут продовжать до цвинтаря).

Курсуватиме і маршрут №156 «вул. В’ячеслава Чорновола-міський цвинтар «Барвінок».

У багатоповерхівці Ужгорода встановили новий ліфт. Загальна вартість реконструкції становила 2 мільйони 376,5 тис. грн, з яких понад 1 мільйон 901,2 тис. грн було виділено з міського бюджету, а 475,3 тис. грн профінансували мешканці будинку. Після проведення торгів переможцем було визначено ПП «САНЛІФТ», яке й виконало встановлення нового українського ліфта.

Закарпаття

На Закарпатті найнижчі пенсії в Україні. Станом на 1 жовтня 2024 року, середній розмір пенсій по областях України суттєво відрізняється. За даними на карті, найвищі середні пенсії отримують у Києві — 7971,08 грн, а також у Київській та Луганській областях, де середні показники становлять відповідно 6083,88 грн і 7158,87 грн..

Незважаючи на загальний рівень пенсій у країні, Закарпаття залишається серед регіонів із найнижчими виплатами, що може бути викликано демографічними та економічними факторами.

Студент з Берегова виграв 100 000 гривень. 21-річний Олександр, студент із міста Берегове, став переможцем миттєвої лотереї «СПРИНТ» від оператора державних лотерей «М.С.Л.», вигравши 100 000 гривень. Щодо планів на виграш, Олександр зізнався, що ще не вирішив, як витратить гроші: «Подумаю, коли отримаю».

З початку року на Закарпатті затримали понад 1000 нетверезих водіїв. Упродовж 2024 року патрульна поліція Закарпатської області притягнула до відповідальності 1106 водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

На Закарпатті понад 10 тисяч людей захворіли на ГРВІ з початку епідемічного сезону. Найчастіше хворіють школярі віком 5-14 років, а також дорослі віком 30-64 роки. Детальнішу інформацію про ситуацію в регіоні надав Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Митрополит Хустської єпархії УПЦ МП будує будинок під Москвою. У правохоронних органах та злитих базах даних РФ, будинок розташований в м. Сергієв Посад Московської області, вул. Пугачова, будинок 13а. Згідно даних і документів, приватний будинок архієрея розташований в елітному районі. Його площа складає 1355м² та оцінюється в середньому на суму 20 мільйонів російських рублів. Це близько $250 000.

Україна

Кабмін назначив повторну перевірку на критичність підприємств, які мають право на бронювання працівників.

Від 5 до 10 млн працівників не вистачатиме в Україні до 2030 року, — директор місії USAID в Україні.

Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) ліквідують до кінця тижня, – міністр охорони здоровʼя. За дорученням уряду, до 1 листопада мають підготувати всі документи для впровадження нової моделі. Вже звільнено керівництво центральної МСЕК та профільного департаменту МОЗ.

Будьте першим, поділіться враженням про публікацію.

Залишити відгук

Вашу email адресу не буде опубліковано.


*